Fazolová směs s masovými kuličkami
Suroviny: 125 g červených a 125 g černých fazolí, 1 tvrdší houska, 3 cibule, 1 sklenice (850 ml) rajčat, 1 rajčatový protlak, 1 lžička másla, 1 lžička chilli-papriček, sladká paprika, 2 lžičky zeleninového vývaru (instant), 1 stroužek česneku, 300 g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 400 g brambor, 1 pórek, 3 lžíce citr. šťávy, 150 g kyselé smetany, petržel.
Potup:
Fazole omyjeme, namočíme asi na 12 hodin. Namočíme housku, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozkrájíme rajčata. Cibuli osmahneme na tuku. Přidáme rajčata, rajčatový protlak a fazole a zalijeme vodou. Vsypeme chilli-papričky a ochutíme sladkou paprikou. Přikryjeme a vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. Posledních 5 minut před dovařením vmícháme vývar. Zpracujeme maso, česnek, vejce, sůl, pepř a vymačkanou housku v hmotu, ze které tvarujeme kuličky, které osmahneme na horkém oleji a dalších 5 minut smažíme na středně silném. Kuličky vyjmeme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a smažíme na tuku asi 10 minut. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Smažíme společně s bramborami asi 3 minuty. K fazolové směsi přidáme pórek a kuličky z masa. Necháme krátce uležet. Do hotového pokrmu přidáme trochu smetany a sypeme petrželkou. (1 a 3/4 hod. - 1 porce: 2850kJ/680kcal).